In english

 

 

Pääsivu

Uutiset

Kasvattaja

Omat koirat

Pentueet

Artikkelit

Kuvia

Linkit

Vieraskirja

 

 

 


© Nina Tervahartiala

kutsumanimi: Sohvi

rotu: pitkäkarvainen kääpiömäyräkoira 

sukupuoli: narttu

purenta: hylkäävä hammaspuutos
paino: n.5 kg

synt. 31.1.2003

väri: punainen tummin peitinkarvoin


isä:
S MVA Zeno aus der Bummelke

emä: Freckle-Face Quebetty
kasvattaja: Pirjo Lampero
omistajat: Jenny Hiukka & Pirjo Lampero


silmät:
2005 ok (PPM)
2008 HC2
polvet:
0/0

selkä: 4 kalkkeumaa

terveys:

* Epilepsia. Sohvilla on ollut epileptistyyppisiä, suhteellisen lieviä kohtauksia kesästä 2005 alkaen. Kohtauksen laukaisee yleensä stressi. Sohvilla ei ole varsinaista lääkitystä, olemme tosin kokeilleet rauhoittavia (Clomicalm). Sohvin kohtauspäiväkirja löytyy alempaa.


*Harmaakaihi (HC). Sohvilla peilattiin molemmissa silmissä perinnöllinen harmaakaihi tammikuussa 2008. Toisessa silmässä kaihi on jo edennyt melko pitkälle. Sohvi tulee todennäköisesti sokeutumaan kokonaan parin vuoden sisällä.
 

 

Lupaavasta alusta huolimatta Sohvista ei tullut näyttely- ja jalostustasoista, se saa siksi toimittaa sohvakoiran virkaa ja opettaa tulevia pentuja tavoille. Sohvi on virallisesti rekisteröity kääpiöksi, mutta se on enemmänkin kaniinikokoa.

 

Sohvi on älykäs, helposti koulutettava ja se rakastaa omia ihmisiä mutta se suhtautuu uusiin asioihin aina varauksella ja on aluksi arka. Sohvi myös kuumenee helposti ja menee ylikierroksilla jos jotain tavallisuudesta poikkeavaa tapahtuu. Sohvin kanssa harrastetaan pääasiassa MEJÄä, josta se tykkää valtavasti ja harjoituksissa löytää aina kaadon - tarkoitus olisi päästä testaamaan Sohvin taitoja myös kokeisiin. Agilityä ollaan kokeiltu sen verran että Sohvi osaa jo lähes kaikki esteet ja menee mukavasti lyhyitä ratoja, mutta kaihin vuoksi harrastus saa jäädä kokonaan.
 

 sukutaulu

S MVA
Zeno aus der Bummelke
 
Harpe aus der Bummelke
Gentleman v d Wijsterhoeve
Dunja vom Birkenstock
 
Birte vom Heidemoor
 
LUX JCH DT CH VDH D CH LUX CH BW-93 LS93 B&K&LS94 ES95 LS96 E&LS97
Sundsdals Hamlet
Dolly vom Heidemoor
Freckle-Face Quebetty
 
Freckle-Face Dynamite
Batzi vom Raubritter
Vibes Gina
Freckle-Face Gabriela
D CH LUX CH WS96 ES96
Jonas des Joeyx Teckels
JSG Berlin 96
Freckle-Face Unbelievable
Sohvin kohtauspäiväkirja

Kohtauspäiväkirjaan olen merkinnyt ylös kaikki selkeät kohtaukset. Päivämäärissä ja kohtauksen kuvauksissa on pientä heittoa syystä että osa kohtauksista on merkitty listaan vasta jälkeenpäin. Näiden lisäksi Sohvi saattaa kesken lenkin istua ja ahmia ruohoa tai lehtiä, mitä tahansa mitä siinä kohtaa sattuu olemaan... Kun Sohvia vetää se kaatuu kyljelleen. Julkaisen kohtauspäiväkirjan siinä toivossa, että siitä saattaisi olla hyötyä Sohvin kohtalotovereille.

 

aika / paikka kohtausta edeltäneet tapahtumat /
kohtauksen kuvaus
24.5.05

keskipäivä, lenkillä

Sohvi haettu edellisenä iltana hoidosta tutusta paikkaa jossa se oli ollut reilun viikon. Alkulenkin Sohvi meni ylikierroksilla ja veti hihnassa.

Olin koirien kanssa lenkillä pellolla kun Sohvi hakeutui pitkään heinikkoon ja alkoi tärisemään voimakkaasti. Sohvi riiputti toista takajalkaansa ilmassa ja kaatui. Sitten se nousi istumaan ja alkoi hotkimaan ruohoa. Houkuttelin sitä kävelemään, ja se kävelikin vähän matkaa lähes normaalisti (paitsi että se oli jossain aivan muissa maailmoissa). Hetken päästä Sohvi taas alkoi huojumaan ja kaatui. Se pääsi samantien ylös, pissasi ja hetken päästä oksensi keltaista vaahtoa. Otin Sohvin syliini ja se oli ihan vetelä, siinä vaiheessa siltä meni taju hetkeksi - sen näki silmistä. Kun pääsimme kotiin se palautui, joskin se oli edelleen hölmistyneen oloinen. Kohtaus kesti arviolta viitisen minuuttia.
 

Vein Sohvin heti samana päivänä eläinlääkäriin jossa siitä otettiin verikokeet, kuunneltiin sydän, tutkittiin luustoa ja lihaksistoa. Diagnoosina oli todennäköinen idiopaattinen epilepsia.
 
20.6.05

keskipäivä, vanhempien koti
Sohvi pari päivää hoidossa vanhempien luona.

Veli oli kuullut pienen tömähdyksen ja mennyt katsomaan. Sohvi makasi kyljellään. Noustuaan oksensi sappinestettä ja tärisi voimakkaasti. Pyysi pihalle, jossa edelleen vain tärisi ja ahmi ruohoa.
 
27.10.2005 Sohvi eläinlääkärissä: lääkitykseksi Clomicalm-rauhoittavia.
 
joulukuu 05

aamu, vanhempien koti
Sohvi hoidossa vanhempien luona kuukauden.

Sohvi oli käyttäytynyt omituisesti aamulla, isä oli jäänyt sen kanssa hetkeksi. Sohvi huojui ja oli sekava, oksensi syliin nostettaessa.
 
Clomicalmin antaminen lopetettu vuodenvaihteessa.
 
16.2.2006

iltapäivä, lenkillä
Ei mitään erikoista.

Lenkillä vastaan tuli vanha isokokoinen koira. Jäin juttelemaan omistajan kanssa. Päästin Sohvin haistelemaan koiraa, se haukkui kimeällä äänellä sitä kun se alkoi huojumaan. Kannoin Sohvin pois. Se katsoi silmiin ja yritti nuolla, laskin sen maahan ja huomasin että se huojuu vielä. Kannoin sen kotiin, kotona se oli vielä poissaoleva ja huojui vielä rappusilla kun laskin sen alas. Sohvi nukkui pitkään kohtauksen jälkeen.
 
25.2.06

iltapäivä, lenkillä
Ei mitään erikoista.

Kävelimme Mannerheimintiellä kun Sohvi pysähtyi eikä suostunut kävelemään. Se istui ja sen pää alkoi taipua kohti kylkeä. Nostin velton Sohvin syliin ja kannoin sen kotiin. Kotona se oli edelleen sekava, Hilja piti ottaa pois kun se yritti kiusata Sohvia. Sohvi kävi ilman syytä sohvalla makaavan Lumipallon päälle.
 
19.4.06

keskipäivä, lenkillä
(juoksu)

Sohvi ei tullut kutsusta luokse joten hain sen metsästä ja laitoin hihnaan. Sohvi istui ja sen pää taipui kouristuksenomaisesti lähes kiinni kylkeen. Sohvi huojui ja tärisi ja lopulta kaatui kyljelleen. Hetken kuluttua Sohvi nousi ylös mutta oli edelleen poissaoleva. Kävelimme vähän matkaa kun Sohvi alkoi huojua jälleen. Sohvi istui ja oli sekava sekä oksensi kerran. Kävelimme kotiin, Sohvi oli edelleen omissa maailmoissaan mutta reagoi ärsykkeisiin. Kotona oli jo suhteellisen normaali.
 
29.4.06

ilta,
lenkillä

(juoksu)

Kesken lenkin Sohvi istui alas, alkoi tärisemään hurjasti, suupielet vetäytyivät äärimmilleen taakse ja silmät olivat sirrillään. Sohvi huojui, haki tukea ihmisestä ja kaatui kyljelleen. Kaula vääntyi u-kirjaimen muotoiseksi. Näköpiiriin ilmeistyi vieras koira jota Sohvi alkoi haukkua hurjasti - sen jälkeen palautui normaaliksi. Kohtaus kesti muutamia minuutteja.
 
toukokuu 2007

iltapäivä, lenkillä
Lenkillä istuutui ja tärisi, kaatui kyljelleen.
lokakuu 2007

päivällä kotona
Hakeutui suojaan, tärisi, pissasi alleen, oksensi.
15.12.2007
klo 14
 

lenkille lähdössä

En nähnyt kohtauksen alkua. Lenkille lähdettäessä huutelin Sohvia tovin, ja olin jo menossa katsomaan missä koira viipyy kun se hoiperteli eteiseen pissa valuen. Kohtaus kesti muutaman minuutin, jonka aikana Sohvi oksensi sappinestettä, meni makaamaan maahan voimakkaasti täristen. Raajat kouristelivat, etukäpälä nousi pään viereen.

Sohvi käytetään eläinlääkärissä silmien takia, samalla tarkastetaan onko tarvetta lääkitykselle.